Vědci potvrdili: Strava má zásadní vliv na pracovní výkon

Zaměstnanci, kteří jedí nezdravě, mají o 66 % nižší produktivitu než ti, kteří se stravují podle principů zdravé výživy. Ti, kteří nesportují, dosahují o 50 % nižšího výkonu než ti, kteří se pravidelně věnují cvičení. Vyplývá to ze studie amerických vědců, které se zúčastnilo 19 803 zaměstnanců.

Vědci z Brigham Young University odhalili, že nezdravá strava a špatný životní styl zaměstnanců velmi snižuje jejich pracovní produktivitu a taky úspěch v kariérním postupu! Zkoumali celkem 19 803 zaměstnanců pracujících ve třech velkých, geograficky rozptýlených společností. 
Z průzkumu vyplývá, že zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Dále se zjistilo, že ti, kdo pravidelně nesportují, mají o 50 % nižší produktivitu než ti, kteří pravidelně sportují a dělají ozdravné cvičení. Studie rovněž odhalila, že ztráta produktivity byla nejvyšší u zaměstnanců ve věku mezi 30 a 39 roky. U pracovníků s věkem nad 60 let byla ztráta nejméně patrná.
Studie dále odhalila, že nejvyšší pokles pracovní produktivity je u zaměstnanců kancelářských profesí a pracovníků v průmyslu, službách a dopravě. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.
 
„Výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění. Je evidentní, že stoupá počet zaměstnanců, kteří mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, diabetes a sedavé zaměstnání,“ potvrzuje výživový kouč Martin Škába, který se zabývá vlivem životního stylu na pracovní výkon.
Zdraví zaměstnanců může podle něj napomoct i zaměstnavatel tím, že zlepší pracovní prostředí, nabídne možnost zdravého stravování, sportovní lekce nebo třeba  jízdní kola pro krátké přejezdy v rámci rozlehlých pracovišť, což je velkým trendem například ve Francii.  
„Ve firmách často vedu semináře o zdravém životním stylu, který se pak snažíme skloubit s možnostmi dané společnosti. Zásadní je však příležitost zdravě se stravovat a nezapomínat na pohyb, přičemž dospělý člověk potřebuje minimálně třicet minut mírné fyzické aktivity každý den,“ doporučuje Martin Škába.
 
Desatero Martina Škáby pro zdravé zaměstnance:
 
1. Plánujte svůj jídelníček dopředu, a pokud nemáte možnost zdravé stravy, jídlo si připravte.
2. Nevynechávejte jídla, jezte pravidelně maximálně každé 4 hodiny (oběd by měla z poloviny tvořit zelenina).
3. Do práce si noste zdravé balíčky plné zeleniny, ořechů a semínek.
4. Vždy mějte po ruce vodu (nejlépe filtrovanou nebo kojeneckou).
5. Choďte po schodech: vyjděte alespoň jedno poschodí, než nastoupíte do výtahu.
6. Na krátké vzdálenosti choďte pěšky, vynechejte první zastávku autobusu a dojděte až na druhou.
8. Umístěte v kanceláři tiskárnu co nejdále od stolu a alespoň trochu se každou chvíli projděte.
9. Zařaďte si do svého dne relaxační přestávky (nejlépe na kratičkou procházku).
10. Začněte se změnami hned.
 
Zdroj:  www.skaba.cz