Potraviny, které mohou kočce způsobit nepříjemné zažívací problémy

Na rozdíl od psů mají kočky mlsnější jazýček, a to co sní, si více vybírají. I tak bychom ale měli pečlivě hlídat, co konzumují. Je totiž mnoho potravin, které jim mohou zdravotně uškodit, způsobit závažné zažívací problémy či astmatické záchvaty, v krajních případech i se smrtelnými následky.  

Sladký jed -  čokoláda
Stejně tak jako psi i kočky by se měly vyvarovat čokolády, která je pro ně toxická. A i v malém podání může být kvůli obsahu alkaloidů životu nebezpečná, protože mohou způsobit až zástavu srdce. V menší míře pak poruchy močení, zvracení či dezorientovanost. Smrtelnou dávku může představovat konzumace celé tabulky čokolády (100 g). Přistihnete-li svoji kočku při konzumaci čokolády, zkuste rychle vyvolat zvracení a podávat aktivní uhlí. Pokud má kočka příznaky otravy, rychle vyhledejte veterináře.

Kravské mléko
Lidé si často myslí, že mléko je pro kočku ta největší delikatesa, ale opak je pravdou. Kravské mléko je díky obsahu laktózy špatně stravitelné a může způsobit nehezké zažívací potíže v podobě zvracení či průjmu. Pro kočku je mléko jakožto savce důležité pouze v období kojení. Kočičí mateřské mléko má navíc specifické složení, které nezatěžuje žaludek a trávení.

Vánoční mlsání  - rozinky
Majitelé koček by si ve své kuchyni měli dobře zabezpečit také rozinky, protože obsahují nebezpečné toxiny, které útočí především na funkci ledvin. Při požití většího množství mohou způsobit jejich selhání. Kromě rozinek si dejte pozor i na hrozny.

Pozor na kosti
Za vážnými zdravotními problémy mohou stát i kosti. Vařené kosti způsobují tržné rány v oblasti žaludku. Syrové pak mají často dávicí efekt. Kosti se mohou také rozštěpit a způsobit neprůchodnost nebo roztrhnutí trávicího systému. Pokud již kosti chcete podávat, tak pouze syrové. Kočky dobře zpracují například jemné rybí kosti. Ostatní kosti třeba drůbeží mohou být ve stravě v mleté podobě.

A na jaké další potraviny si dát pozor?  
Cokoliv s obsahem kofeinu, sladkosti slazené xylitolem, syrová vejce, syrové maso (především játra) či kynuté těsto.