Pivovar Benešov se 21. června otevře dětem, připravuje hry i zábavné soutěže

Pohádky, soutěže, hry i výtvarné dílničky nabídne Dětský den, který se uskuteční 21. června od 13 hodin v benešovském Pivovaru Ferdinand. Kromě zábavy zasvětí malé návštěvníky také do tajů výroby piva, ukáže jim, jak například vypadá ječmen a chmelová šiška nebo co je to sladovna, varna či spilka. Akce je součástí projektu „Pivo, chmel, slad – to mám rád“, který realizuje Pivovar Ferdinand spolu se společností Posázaví o.p.s. a dalšími partnery.

„Nebude to ani tak o pivu, jako hlavně o dětech. Myslím si, že děti by měly vědět, jak se co dělá, kolik dá práce to vyrobit, a je úplně jedno, jestli je to pivo, rohlíky nebo lokomotiva,“ řekl Václav Vyvadil z Pivovaru Ferdinand. Připomněl, že firma nevyrábí pouze zlatavý mok, ale také limonádu Ferdinádu. Děti by podle něj měly znát, že všechno někde začíná. V případě piva, které si třeba dopřávají jejich tatínkové, je to na polích s ječmenem. 
 
Podobné akce, ať je to Den dětí nebo Den otevřených dveří v pivovaru, jsou navíc podle Václava Vyvadila příležitostí k setkání lidí, kteří se třeba několik týdnů či let neviděli. „Najednou mají chuť se zastavit, dát si něco dobrého na zub, popovídat si a těšit se, že se zase po čase vidí. Je to úžasná pohoda,“ dodal.
 
Nádvoří pivovaru se promění v park plný atrakcí pro děti i dospělé. Nebude v něm chybět jeviště s pohádkami, malé lanové centrum, malování na obličej, jízda na ponících, skákací hrad, hry „Člověče, nezlob se!“ a kuželky ani hudba pro poslech a tanec. Dovednost, um a znalosti malých i velkých návštěvníků prověří poznávací testy i zajímavé soutěže, například skákání ve sladovnickém pytli, slalom mezi sudy, hod chmelovou šiškou či pivní korunkou. Otestovat si budou moci i svou šikovnost, například při sypání ječmene do půllitru nebo třídění pivních zátek a etiket podle barev.
 
Partnerský projekt „Pivo, chmel, slad - to mám rád“ připravily a realizovaly společnosti Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Jeho cílem bylo podpořit regionální producenty a přiblížit veřejnosti jedno z řemesel typických pro oba regiony – pivovarnictví. „V benešovském pivovaru díky tomu vznikla malá chmelnice, naučná stezka, informační systém i atrakce pro děti,“ připomněla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Návštěvníci si tak budou moci třeba posedět u drátěné chmelnice s odrůdami Žatecký poloraný červeňák a Bor. Na krátké naučné stezce se mohou seznámit s tím, z čeho a jak se benešovské „skutečné“ pivo vaří. Nebo se mohou nechat vést novým informačním systémem, který jim ukáže, kde a co je například sudárna, požahovna nebo ledárna.