5 rad, jak o Velikonocích nepřibrat

Velikonoce jsou svátky, kdy si míru v jídle ani pití nebereme. S přibranými kily však potom dlouho bojujeme. Výživový kouč Martin Škába z portálu www.skaba.cz radí, jak si Velikonoce užít a přitom nepřibrat.

1. Nastartujte se předem: 
Citronovou vodou, speciálními cviky a zeleninovými šťávami
Na svátky je dobré se předem, 10 až 14 dní, nachystat, malou očistou těla. Před očekávaným náporem jídla potřebují vyčistit hlavně naše střeva. „Nejvíce pomůže, když si každé ráno dáte sklenici teplejší vody s několika kapkami citronové šťávy a 2 lžícemi rozemletého lněného semínka a pak si uděláte několik dřepů a kroutících pohybů,“ doporučuje Martin Škába. Praktickou ukázku cviků najdete tady: https://www.youtube.com/watch?v=kYv3r3jtbyA
Druhá čistící fáze by pak měla spočívat v doplnění všech potřebných látek, které vašemu tělu mohou chybět. „Nejlepší je do jídelníčku zahrnout zeleninové šťávy. Stačí každý den vypít čtyři deci a hned se budete cítit lépe,“ radí Martin Škába. Šťávy doporučuje z kvašené, případně více druhové zeleniny. Ty koupíte v obchodech se zdravou výživou, anebo (pokud máte odšťavňovač) si je můžete vyrobit doma. „Úžasná je tato kombinace: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, stroužek česneku a kousíček bílé a červené cibule, přidat trochu zázvoru,“ vyjmenovává odborník. 
 
2. Hodujte, ale zdravě:
Kvalitní čokoláda, zelenina k hlavnímu jídlu a zdravé sladkosti
Velikonoce jsou ve znamení čokolády, myslete proto předem na to, abyste si koupili tu, která vám udělá dobře. Ano, i taková je! Ta, která obsahuje alespoň 70 % kakaa je plná antioxidantů a hořčíku. Na rozdíl od té normální, po níž budete nejen rychle tloustnout, ale taky podpoříte rozvoj plísní a parazitů ve svém těle. A pokud už vás jakákoliv čokoláda zláká, nepřežeňte to s celou tabulkou a dejte si k ní kousek ovoce.
Nyní ta nejzásadnější otázka: Jak to udělat, aby se člověk o Velikonocích soustavně všemi těmi dobrotami nepřecpával? „Ke každému jídlu si dejte velkou porci zeleniny, nejrůznějších semínek, případně celozrnných potravin, kterými se můžete předem vybavit. Díky nim docílíte toho, že vám hladina krevního cukru nebude kolísat, nezatíží se slinivka břišní a nebudete tloustnout,“ upozorňuje výživový specialista. 
Nějakým těm sladkostem se určitě nevyhnete, ale můžete si upéct či nakoupit ty zdravé, tedy celozrnné (muffiny, koláčky, nejrůznější dezerty…). „V obchodech se zdravou výživou mají tyčinky v tzv. „raw“ kvalitě, různé ovesné sušenky s přidaným kokosovým máslem a třtinovým cukrem. Na první pohled vás možná nebudou tak lákat, jako domácí sladké koláče, ale věřte, že váš pas a váha to ocení.“ Martin Škába doporučuje snižovat chuť na sladké ovocnými saláty, které krásně vypadají a mohou být velice chutné a nápadité. Stačí přidat semínka, oříšky a posypat skořicí (ta navíc povzbudí váš imunitní systém).
 
3. Jak na zabijáky váhy:
Zapomeňte na uzeniny a udělejte si zdravé chlebíčky
Uzeniny a salámy, to jsou potraviny, po kterých se přibírá nejvíce, o to nejen o Velikonocích. Pokud už je musíte, či prostě chcete jíst, dejte si k nim dostatečné množství zeleniny - nejlépe ve stejné nebo větší hmotnosti než je daná uzenina.
Stejně je to s obloženými chlebíčky. Bez těch se prostě svátky jara neobejdou. Co ale třeba vyzkoušet jejich zdravou variantu? „Celozrnnou bagetu rozkrojte jako plátek veky, namažte ji kozím sýrem, přidejte trochu tofu nebo tempehu, obložte zeleninou, posypejte rozemletým lněným nebo konopným semínkem a nakonec přidejte mandle, kešu nebo para ořechy,“ doporučuje Martin Škába.
 
4. Tajné tipy výživového kouče: 
Po obědě hned na procházku a po Velikonocích si naordinujte půst od masa
Trik, jak podpořit trávení a zabránit nárůstu hmotnosti, je podle Martina Škáby velice jednoduchý. „Po obědě nebo větším jídle si udělejte malou i třeba jen dvacetiminutovou procházku. Tím rozpohybujete trávení, tělo lépe vstřebá živiny a tolik se toho neuloží. Nejhorší je, si po větším jídle sednout nebo lehnout - pak se střeva hodně blokují a metabolimus ani trávení nefungují.“
Hned po Velikonocích se připravte na krátkou, ale nijak drastickou očistnou kúru. „Nejlépe a nejrychleji zabírá ta, která spočívá ve vynechávání masa. Dopřejte si tři až pět nemasitých dnů. Zařaďte do svého jídelníčku mnoho tepelně upravené zeleniny - hlavně té kořenové, jako je celer, červená řepa, mrkev, ale nebojte se ani jiného typu zeleniny, například brokolice a nešetřete na cibuli ani česneku,“ má vyzkoušeno výživový kouč.
 
5. Tloustnutí je ve vaší hlavě:
I při mlsání myslete pozitivně a za prohřešky nemějte výčitky
Ať chcete či ne, Velikonoce jsou prostě svátky hodování a není si proto třeba dělat výčitky z toho, že hřešíte. Dva tři dny plné jídla a pití vás rozhodně fyzicky nezruinují, důležité je být v pohodě a nestresovat se. A když už mlsáte, nemyslete na to, že děláte chybu a že přiberete. „Je vyzkoušeno, že to, na co myslíte, se totiž pak bezprostředně děje. Když už tedy jíte něco sladkého nebo nezdravého, říkejte si, že přece máte zdravé tělo, rychlý metabolismus a všechny tuky i cukry rychle spálíte a máte na to už plán,“ uzavírá výživový specialista Martin Škába s tím, že spoustu dalších tipů na zdravé Velikonoce a také 111 rad, jak zhubnout najdete na portále www.skaba.cz.
 
Upečte si zdravého velikonočního beránka:
Potřebujeme: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 gramu tempehu, 1,5 dcl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos
Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170′C: 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu (koupíte ve zdravé výživě) a posypte kokosem.